Even voorstellen: Barber Albert

Vertel ons eens iets over je achtergrond en hoe ben je in het kappersvak terechtgekomen?

Ik ben Ivan Albert, een 29-jarige barber die in het mooie Haarlem werkt. Ik ben geboren in Slowakije en ben op 5-jarige leeftijd naar Nederland verhuisd. In mijn jonge jaren was ik er absoluut zeker van om soldaat te worden tot mijn pensioengerechtigde leeftijd. Ik ben wel soldaat geworden, maar helaas gingen we niet op zending en verloor ik mijn motivatie. In plaats daarvan trimde ik de jongens in de barak voordat we 's avonds naar buiten gingen. Na wat gesprekken betaalde defensie mijn school en begon ik mijn eerste dagen op de kappersschool in Amsterdam. Ik ben altijd al fan geweest op vakmanschap en aandacht voor detail, ook het sociale leven is erg belangrijk voor mij. Nu heb ik de perfecte combinatie van beide gevonden in het barber vak, dus dit is echt een droombaan voor mij.

Barber Albert HaarlemWat waren je grootste uitdagingen bij het starten van je eigen kapsalon?

Mijn grootste uitdaging was het administratiegedeelte… Gelukkig werkt een goede vriend van mij als accountant en heeft hij dit gedeelte verzorgd. Ik moet gewoon doen waar ik goed in ben: knippen en scheren.


Zijn er trends die je opmerkt in de verzorging van mannen? En hoe zie je ze evolueren in de komende tien jaar?

Ik zie de kapsels voor mannen weer erg kort. De crop cut voor mannen wordt langzaam geaccepteerd en de simpele buzz cut doet het tegenwoordig erg goed. Ik denk niet dat er veel nieuwe trends op komst zijn: mannen houden gewoon van wat ze kennen


Kan je een dagelijkse verzorgingsroutine adviseren voor de moderne man?

Voor mannen met halflang haar zou ik zeker aanraden om 's ochtends te föhnen. Dit is iets dat je een keer moet oefenen, maar als je de routine kent, duurt het 's ochtends misschien maar 3 minuten en creëer je volume en stevigheid voor de hele dag. Hetzelfde geldt voor een baard: als je een lange baard hebt, kun je deze in de perfecte vorm föhnen.


Barber Albert Haarlem


Hoe is de werkomgeving en cultuur in je salon?

Momenteel heb ik een shop-in-shop barber zaak. Dit betekent dat de kapperszaak zich in een herenmodezaak bevindt. De sfeer is altijd goed, mensen kijken en stellen vragen, soms vergeten ze dat we in een kledingwinkel zijn. Ook praat ik met mijn klanten over alles als ze in de stoel zitten en klaar zijn voor een nieuw kapsel.


Wat kunnen we in jouw barber zaak vinden wat we nergens anders kunnen vinden?

De extra aandacht die ik geef aan klanten en ik probeer echt de beste kapsels voor mijn klanten te creëren. Een gemiddelde behandeling duurt maximaal 45 minuten, het gaat niet alleen om knippen, het gaat om de vorm van je hoofd, hoe het haar valt, het hoofd een beetje masseren, ook de nek scheren en afmaken met een warme handdoek etcetera.


Wat vind je het leukst aan zakendoen? En heb jij tips voor andere startende ondernemers?

Het beste van ondernemerschap is dat ik flexibel ben. Als ik iets zie dat werkt of iets dat niet werkt, verander ik dat meteen. Op deze manier probeer ik mijn klanten zo tevreden mogelijk te maken. Een tevreden klant is tenslotte een tevreden kapper.


En voor degenen die een eigen bedrijf willen starten: doe het gewoon! In het ergste geval kun je altijd stoppen en ben je precies waar je was, maar met een nieuwe ervaring die je sterker heeft gemaakt. En in het beste geval: je hebt je droombaan gevonden, met alle vrijheid eromheen.


Bezoek Barber Albert op de Grote Houtstraat 139 in Haarlem, 2011 SK Haarlem, of zijn website, of Instagram

Of ga verder met shoppen